14 Aralık 2011 Çarşamba

Hayatınızı “Egonuz” mu, yoksa “Özünüz” mü yönetiyor?


İçinde yaşadığımız gezegenin insan ırkı için belki de en büyük serveti “Seçme Özgürlüğü” dür. Her gün sayısız seçim yaparız. Seçim yapmak zorunda kaldığımız birçok olayda, bundan önce yaptığımız seçimlerin sonucudur. Doğduğumuz günden, hatta büyük ihtimalle daha öncesinden başlıyor seçimlerimiz. Yaşadığımız iyi-kötü, doğru-yanlış, güzel-çirkin ne varsa seçimlerimizin sonucu.

En güzel yanı ne biliyor musunuz? Bütün seçimleriniz mükemmel!

Şöyle düşünün; Seçim anındaki bilinç düzeyiniz ne ise, o an elinizden gelenin en iyisini seçiyorsunuz. Aklımızı karıştıran ve kendimize olan güvenimizi sarsan tek şey, yeni bir zamanda yani şimdi de, üstelik yeni bir bilinç düzeyiyle, geçmişteki kendimizi ve aldığımız kararları eleştirmemiz. Oysa geçmiş yaşandı ve biz o zaman ki bilinç düzeyimizle en doğru kararı aldık. Kendinize, içinizdeki bilgeye, önsezilerinize güvenin. O size en güzel yolu gösterecektir.
Danışanlarımdan en sık gelen sorulardan biri şudur;
-          Peki ego’mun mu, yoksa öz’ümün mü, beni yönlendirdiğini nereden bilebilirim?
Bende onlara şu cevabı veriyorum;
-          Verdiğin kararın sonucunda eylem varsa ve bu bir değişim getiriyorsa, kararın öz’den geliyordur! Yok, kararın sonunda eylemsizlik veya erteleme varsa, üstelik değişim yerine aynı düzeni korumaya çalışıyorsa, yan yollara, çıkmaz sokaklara sapıyorsa bilin ki karar sürecinizi egonuz yönetiyordur! Henüz özünüze odaklanamıyorsunuz demektir. Bu durumda sizin için bir şeyler “yapılmalı”, bir şeyler “yapılmamalıdır”. Bazı şeyler “iyi”, bazıları “kötü”dür. Oysa aslında seçenek diye bir şey yoktur. Her şey kabullenme ile ilgilidir. Her şeyi kendi bütünlüğü içinde görebilir, kabullenebilirseniz zaten dönüşümü başlatırsınız. İşte o zaman kendinize olan yolculuğunuzu tamamlama şansını yaratırsınız. O zaman zihniniz çok daha açık olur, kalbiniz gerçekleri kolaylıkla algılar ve ruhunuz size cevapları birer, birer sunar.
Hayat hepimize sunulmuş bir armağandır. Ruhumuzun başka ruhlarla ilişkiye geçmesi, deneyimlerini artırması ve sevgiyle gelişmesi için bir fırsattır. Kendinize ve evrene verebileceğiniz en güzel armağansa, kendi içsel gerçekliğinizi ve potansiyelinizi ortaya çıkarmak ve kullanmaktır. Her seçimin içinde bir güç olduğunu bilin. Unutmayın ki, hayatınızda en büyük etkiyi yapacak olan seçimleriniz alışılagelmiş tutumları terk edip, sınırların ötesine geçmeniz için sizi zorlar.
Kartal ÖZAL
PDR ve Davranış Bilimi Uzmanı

1 yorum:

  1. Ego mu, öz mü? Süper bir açılım olmuş. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkürler!...