24 Mart 2012 Cumartesi

Kerub nedir? Meleklerle karıştırılan özellikleri nelerdir?


Raffaello’nun resimlerinden tanıdığımız bu kanatlı göksel varlıklar (putti olarak da bilinirler) çoğunlukla tombul yanaklı çocuklar olarak tasvir edilirler. Batıda güzel sanatların birçok alanında sıklıkla kullanılmaktadırlar. Mesela bir teknenin yelkenlerini dolduran rüzgarı üfleyen, ya da bir köşede çalgı çalan olarak temsil edilmişlerdir. Adları kerub. Haklarında Türkçe pek bir kaynak bulunmamaktadır. Halk arasında kanatlı varlıkların çoğunu melek olarak adlandırmak adet haline geldiğinden, ne yazık ki zaman içinde bir kavram karmaşası oluşmuş ve kerublar meleklerle karıştırılmıştır.

Tekvin kitabında Cennet bahçesini korumakla görevlendirilmiş, insan, hayvan veya kuşbaşlı ve kanatlı olarak tasvir edilen tabiat üstü yaratıklar kerubimlerdir. Kerubim, İbranice'de "Kerub" sözcüğünün çoğuludur. Kerubim, Tanrı'nın kolcu görevine atadığı göksel varlıklardır. Cennet bahçesinde "hayat ağacının yolunu korumak için" Tanrı'nın onları koyduğunu okuruz.
Kerubim, Asur dilinden İbraniceye geçmiştir. Anlamı yakın olanlardır ve Ahit Sandığını korumak için iki Kerubim görevlendirilmiştir. Kerub'u birkaç şekilde hayal etmek mümkündür. Dolayısıyla, Kerub bazen kanatlı bir insan, Kerub kanatlı bir aslan, bazen Kerub bir kartal veya kanatlı bir boğa olarak tasvir edilir. 
Bazı durumlarda kartalın basit bir dünyevi canlı olmadığını göstermek için iki çift kanadı olur. Özet tanımla değişik öğelerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan eşik bekçisidir Kerub. Asurlular saraylarının kapılarını, insan başlı, aslan kuyruklu, kanatlı boğalarla süslerlerdi. Mezopotamya kökenli olan Kerubilerin, birçok kutsal kitapta sözleri geçer. Yaratılışta Adem ile Havva’nın kovuldukları Cennet’in kapısı önünde iki Kerubi nöbet tutar, Tabernaculum ve Süleyman Tapınağı betimlemesinde Kerubiler, Kutsal Sandık üzerine ya da yanına yerleştirilmiş iki altın heykeldir. İslamda Azrail, Mikail, Cebrail ve İsrafil veya Allah'tan çok korkan göksel varlıklar Kerubidir. Hristiyanlıkta kanatlı bir başa indirgenmiş meleklerdir. Birçoğumuz evimize yada işyerimize aslında Kerub almışızdır veya en azından sevdiklerimize hediye etmişizdir. Bugün sizinle onların özelliklerini paylaşmak istedim. Umarım bir fikir oluşturmuştur.
Aşkla kalın,
Kartal ÖZAL
PDR ve Davranış Bilimi Uzmanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler!...