1 Nisan 2012 Pazar

Dünya meyvelerine sembolizm açısından bir bakış!...


Meyve dünyanın birçok bölgesinde bereket ve ölümsüzlük simgesi olarak görülmektedir. Tanrılara besin sağlayan Yaşam Ağacı ile sıklıkla ilişkilendirilen meyve, gelecek kuşakların tohumunu barındıran görkemli bir üründür. Birçoğuna dinsel kitaplarda da yer verilmiş, hatta bazıları insanın “Cennetten Kovuluşu” nun simgesi haline gelmiştir. Gelin dünya meyvelerinin bazılarına yüklenen sembolik anlamlara birlikte göz gezdirelim.


Elma: Avrupa’da aşk, bereket, gençlik ve ölümsüzlük simgesi olarak kabul edilir. Dairesel biçimi sonsuzluğa işaret eder. Bilgi Ağacı ile çokça özdeşleştirilmiştir. Kelt topluluklarında ölüm sonrası yaşam ve bereket sembolüydü. Çin’de barış işaretidir. İncil’de Havva’nın yediği yasak meyvedir ve yoldan çıkmayı, günahı simgeler.
Şeftali: Çin ve Japonya’da ölümsüzlükle, çiçeği de ilkbahar ile özdeşleştirilmiştir. Taoistler ve Avrupalılar bekaretle de ilişkilendirirler. Roma evlilik tanrısı Hymen’in kutsal meyvesiydi. Bakir ve çocuk İsa ile birlikte resmedildiğinde, Hristiyanlıkta kurtuluşu simgeler.

 
İncir: Evrensel denebilecek bir bereket sembolüdür. Yaşam Ağacını temsil eder ve hem erkeklik hem de dişiliği simgeler. Yaprağı erkek, meyvesi dişidir. İbrani geleneğinde barış ve bolluğu temsil eder.

Üzüm: Şarapla ilişkisi üzümü şenlik, haz ve bereket gibi temalarla Roma tanrısı Bacchu’a bağlar.

Domates: “Aşk Elması” olarak bilinen domates Avrupa’ya ilk gelişinde afrodizyak sayılırdı. Kilise onu günahla bir tutup yasaklamakta gecikmemişti.

Ananas: Batı Hint Adalarında caydırıcılık ve konukseverlik olarak ikili bir sembolü olan Ananas ABD’de konukseverlik işareti olarak kabul edilir.
Nar: Parlak tohumlarla dolup taşan, güneşle ilişkilendirilen bir bereket ve yaşam kanı simgesidir. Yunan mitolojisinde gençleşmeyle özdeşleştirilmiştir. Hristiyanlar yeni yıl akşamı eşiklerinde bir nar parçalayarak gelecek yılın evlerine bereket getirmesini dilerler.

Limon: Ekşi tadı limonu burukluk ve düş kırıklığı ile ilişkilendirir. İbrani geleneğinde yüreği simgeler.

Portakal: Çiçekleri ve meyvesinin aynı anda çıkışı portakalı bereket simgesi haline getirmiştir. Çinliler şans getirmesi için yeni yılın ikinci gününde portakal yerler, bu da meyveyi ölümsüzlükle ilişkilendirir.
Armut: Sevgi ve analığı sembolize eder.

Kavun: Bereket, tatlılık, nem ve canlılığı temsil eder. Hızlı büyümesi yaratıcı gücün ifadesidir. Kuzey Avrupa da ender bulunurluğu onu bir zamanlar zenginlikle özdeşleştirmiştir. Çin de düğünlerde kullanılır.

Su Kabağı: Çoğu kültürde yaygın biçimde yaratılışı ile bağdaşlaştırılmıştır. Şifacılık ve doğaüstü güçlerle sıklıkla ilişkilendirilir.
Mango: Tanrıların meyvesi denilen mango bir Hindu aşk ve bereket simgesidir. Yaprağı hayatı temsil eder ve uğur getirmesi için kullanılır. Şal deseni diye bilinen motif 15.yüzyıla ait bir mango motifidir.

Hurma: Hurma ağacı Arapların Yaşam Ağacı sembolüdür. Çöl ortamında besin sunmasıyla yaşam ve dayanma gücünü temsil eder. Meyvesi eski Mısır ve Ortadoğu’da bereket sembolüdür.


Kartal ÖZAL
Kaynakça: Kökenleri ve anlamaları ile Semboller&İşaretler kitabından alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler!...