30 Temmuz 2012 Pazartesi

İlişkilerde Birlikte Büyümek - 1


Bir çocukla yetişkin arasındaki farka baktığımızda ilk dikkati çeken, yaptıklarımızdan duyduğumuz sorumluluk oranıdır. Bir çocuk olarak yaptıklarımız karşısında o masum bakışın ve dudak büzmesinin arkasına saklanabiliyorken, bir yetişkin olarak her zaman çevremizdeki her şeye karşı daha fazla sorumluluk taşırız. Büyümek için sorumsuzluk duygusu ile başkalarının bakımına muhtaç olduğumuz duygusundan vazgeçmemiz gerekir.
Ebeveynle çocuk arasındaki ilişkide doğal bir dengesizlik vardır. Çocuk ebeveyninden alır, ebeveynde çocuğa verir. Çiftler arasındaki ilişki ise dengeli olmak zorundadır. Karşılıklı bir alışveriş vardır ve her iki taraf da hem alan hem veren rollerini mümkün olduğunca eşit olarak oynarlar. Çoğumuz bunun farkında olsak da bazen eşimizin bakımına ihtiyacımız varmış gibi davranıp, bu ihtiyaç karşılanmayınca da hayal kırıklığına uğrarız.
Temelde ilişki sırasında erkek kendinde eksik olanı kadından alırken, kadında kendindeki eksiği erkekten alarak tamamlar. İkisi de dengeli bir değiş tokuşa, karşılıklı olarak bir şeylere ihtiyaç duyduklarını göstermeye hazır olmalıdırlar. Bu alışverişin maddi, cinsel, duygusal, ruhsal ve zihinsel, kısaca her alanda gerçekleşmesi gerekir. İlişkiyi ayakta tutan, çiftler arasındaki benzerlikler değil zıtlıklardır. Erkek ne kadar erkek, kadın ne kadar dişiyse aralarındaki zıtlık o kadar büyük, çekimde o kadar güçlü olur. Sevgi ilişkisinde gerçekten derinleşebilmek için karşı cinsteki ebeveynden vazgeçebilmek temel şarttır. Böylece erkek kendi erkekliği ile kadınsa kendi dişiliği ile bağını güçlendirir. Bunun için kişinin kendi cinsindeki ebeveyni onurlandırması ve kabul etmesi gerekir.
Bazen çitler ilişkide yakın olmayı, birbirlerinde erimek ve bir olmak olarak algılayabilirler. Aşktaki en derin özlemlerden biri aradaki farkları yok ederek sevgiliyle bir olmak düşüncesidir. Oysa anlamamız gereken en önemli şey, karşı tarafa, hem farklı hem de eşit olduğu için saygı duymaktır. Kişi zıt kutupta olanı, eşit olarak kendine kattığında yin-yang oluşur. Böylece görünürde zıt olanlar birbirlerinin tamamlayıcısı olur ve iki eş de yarımdan fazlasına ulaşırlar. Birbirleriyle alışverişleri arttıkça aralarındaki bağ da o oranda güçlenir.
devam edecek,
Aşkla kalın,
Kartal ÖZAL
PDR ve Davranış Bilimi Uzmanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler!...