11 Nisan 2012 Çarşamba

Hayat Ağacı Sembolü ve Kutsal Kabul Edilen Ağaçlar


Öteden beri ağaçlar yaşam, ölüm ve yenilenmenin güçlü sembolleri olmuş, bazıları da kutsal sayılmıştır. Bereket, bilgi, koruma ve yaratıcılıkla özdeşleştirilmişlerdir. Besleyicilikleri ve koruyuculukları ile Toprak ana’yı temsil ederler. Ebedi yaşam – ölüm döngüsünün ve izini halkalar halinde gövdelerine işleyen zamanın doğal anıtları gibidirler. Kökleri yerdeyken göklere yükselişleriyle Cennet, Yeryüzü ve Evren ile yaratılış sembolü bereket getiren suları birbirine bağlarlar.
Kozmik Ağaçlar
Kozmik ya da dünya ağacı pek çok kültürde görülmektedir ve dinamik yaşam gücünü temsil eder. Kozmik ağaç, öte alem,  yeryüzü ve cenneti birleştirerek ekseni sayıldığı bölgede özellikle önemli bir ağaçtır. Çoğu kültüre göre bu ağaç Cennette ya da kutsal bir dağın doruğunda yetişir.  Üst dallarında göksel habercileri temsil eden kuşlar olabilir, dibinde çöreklenmiş yılansa topraktan çekilen yaratıcı enerjiyi ifade eder.
Hayat Ağacı
Cennette büyüyen Hayat Ağacı ölümsüzlüğü ve bir döngünün başıyla sonunu temsil eder ve kozmik ağaçların başka yönüdür. Nemli ölüler diyarındaki kökleri, ölümlüler alemindeki gövdesi ve göklere yükselen yapraklarıyla büyüme, ölüm ve yeniden hayat bulmayı, dolayısıyla da ölümsüzlüğü simgeler. Hayat Ağacı içlerinde Eski Sümer, Hindistan, Çin ve Japonya’nın da olduğu pek çok kültürde bilinir. İlk zamanlardan beri besin kaynağı olan incir Asya, Okyanusya ve Mısır’ın kimi bölgelerinde Hayat Ağacı olarak kabul edilir. Doğurganlık, bolluk ve barışı simgeler.
Bilgi Ağacı
Yahudi – Hıristiyan geleneğindeki Bilgi Ağacı iyi ile kötüyü bir araya getirişiyle çift yönlüdür ve insanların kovulabileceği cennetsi hali temsil eder. Bilgi ağacının dibindeki yılan baştan çıkarıcılığı, üzerindeki meyveler ise insanoğluna yasaklanan bilgiyi temsil eder.
Sefirot Ağacı
Bir Yahudi Kabala sembolüdür ve çoğunlukla mistisizmle ilişkilidir. Tersine çevrilmiş ağaç, kökleriyle Cennetten ruhsal destek alarak dallarıyla bunu yeryüzüne yayan bir kozmik ağaçtır.
Birçok ağaca isnat edilen birçok sembol vardır. Burada semboller kitabından kısa bir seçkiyle kutsal kabul edilenlerine yer verdim. Yakında Şeftali, Zeytin, Palmiye, Akasya, Defne, Ihlamur, Söğüt, Çam, Noel Ağacı, Kayın, Ilgın, Dut vb birkaç ağacı ve özellikle onlara yüklenen anlamlarını sizlerle paylaşacağım. Çok ilginizi çekeceğinden eminim.
Aşkla kalın,
Kartal ÖZAL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler!...